måndag 11 mars 2013

Pest eller Kolera?

Ofta när jag är ute och föreläser så får jag frågan om vad som är farligast, snus eller rökning? Tycker alltid att det är svårt eftersom det inte riktigt går att jämföra. Tänk så här:

Rökning - Har funnits jättelänge, man har undersökt och forskat hur mycket som helst. Rökningen finns utbredd över hela världen.

Snus - Har inte funnits lika länge, och finns nästan bara i norden. Därför är det inte lika många som är intresserade att göra studier på snus så det finns inte så mycket forskning på det.

Förstår ni, det är som att försöka jämföra planeten jorden och mars. Jorden har vi bott på jättelänge och har haft tid att utforska och undersöka medan mars är ganska okänd för oss. Vi har spanat in den men inte kunnat åka dit ännu just eftersom den är lite för okänd. Det går som inte att jämföra för det fattas information.

Samma är det med snus och rökning. Vi vet lite om snus men inte tillräckligt för att jämföra tycker jag. Sen tänker jag också, varför måste man jämföra? Kan det inte bara räcka med att det är dåligt för kroppen? Varför ska man välja pest eller kolera?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar